Sestavine
- 1 kg govedine
- 1 čebula
- 3 žlice olja
- 1 žlica moke
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 300 ml svetlega piva
- 500 ml goveje jušne osnove
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 0,5 žličke mletega popra
- 1 žlička soli
- 2 vejici timijana
- 2 vejici peteršilja
- 2 lovorova lista
Postopek priprave
Timijan in peteršilj operemo in osušimo. Govedino temeljito operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Nato jo narežemo na približno 2 cm velike kose. Čebulo olupimo in jo na drobno nasekljamo. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija. Na kuhalnik pristavimo večjo ognjevarno kozico, v kateri segrejemo dve žlici olja. Vanjo stresemo tretjino mesa, ki ga na zmerni vročini med stalnim mešanjem pražimo približno 7 minut, da enakomerno porjavi.
Nato meso vzamemo iz kozice, v kateri po istem postopku opražimo še drugi dve tretjini mesa. Po potrebi prilijemo še malo olja. Opraženo meso vzamemo iz kozice. Znižamo temperaturo, nato pa v kozico stresemo še nasekljano čebulo in jo pražimo približno 5 minut, da se zmehča in postekleni.
Čebulo potresemo z moko in sladkorjem ter s praženjem nadaljujemo še dve minuti. Nato vse skupaj zalijemo s pivom in dodamo jušno osnovo. Timijan, lovor in peteršilj z nitjo povežemo v zeliščni šopek. Ko tekočina v kozici zavre, dodamo koščke opraženega mesa, paradižnikovo mezgo in zeliščni šopek. Po okusu začinimo s poprom in soljo, dobro premešamo in pokrijemo s pokrovko.
Posodo postavimo v ogreto pečico, kjer golaž dušimo približno eno uro in 40 minut, da se meso popolnoma zmehča. Po potrebi prilijemo še malo vode. Zeliščni šopek odstranimo, golaž pa po potrebi dodatno začinimo s poprom in soljo.
Pripravljeno jed serviramo v krožnike, jo okrasimo s svežim peteršiljem ter ponudimo s knedlčki.